1985 – 1990

1985 - 1986

Jaarthema: Scouting in- kleuren

71 scouts en gidsen

Kampen

– Moerbeke (28/7 – 1/8 kp.)
– Moerbeke (2/8 – 6/8 w.)
– St.-Joris-Weert De Kluis (3/8 – 13/8 jg.)
– trektocht Semois (7/7 – 13/7 gv.)

’t Huberke

Het groepsblad beleefde een wedergeboorte. Er wordt een poging gedaan om rekening te houden met de overwegend zeer jonge lezertjes. Stelselmatig verschijnen meer verslagen van activiteiten. Met de opbrengst van de advertenties is het zo goed als zelfbedruipend.

Activiteiten

De kerstdropping van de jogi’s begint per abuis op de parking van een bordeel maar eindigt toch in een jeudlokaal, in de stam wordt het nieuwe jaar uitgebreid ingefuifd, de jogi’s beleven plezante duodagen met het district, de givers plannen meer dan ze uitvoeren, de wouters zien Stekelbees. Af en toe wordt een vergadering bij kapoenen en wouters door de jinners voorbereid en gegeven. De ene container papier wordt na de andere gevuld, want de jinners hebben geld nodig voor hun speciale zomeractiviteit. In alle takken wordt er eens geschaatst of gespeeld in de zaal van de broeders, kamp-, woudlopers- en tochttechnieken komen sporadisch aan de beurt. Enkel de givers kamperen in de paasvakantie op Moerkensheide. De jogi’s proberen de ouders via een boterkoekenbijeenkomst eens per jaar in het lokaal te krijgen. Geregeld ontbreekt leiding op vergaderingen.

1986 - 1987

Jaarthema: Geen leuze maar een doel

70 scouts en gidsen

Kampen

– Ronse (4/7 – 8/7 kp.)
– Maarke-Kerkem (13/7 – 18/7 w.)
– Opbrakel (2/8 – 12/8 jg.gv.)

Moeizame formatiegesprekken

Voor de derde keer verliep de samenstelling van de leiding zeer stroef. Ondanks het enthousiasme na de geslaagde zomeractiviteiten bleken er toch enkele onoverbrugbare generatiekloven te bestaan. De door lange overredingskracht tot stand gekomen maar toch geforceerde ploeg bleek al snel in vele geledingen niet goed te functioneren. Ondanks centrale hulp bij voorbereidingen en takraden kon men in sommige takken de nochtans kleine meute niet de baas. Enkel de kapoenen en jogi’s hielden goed stand. In de andere takken verdween langzaam de oudere leiding zodat Willem Verbeeck besliste als Akela de welpen te leiden samen met Stefaan Danniau en Guido Vandenberghe. De welpentak moest immers de basis vormen voor de aangroei van de andere takken. Nadat de givers tevergeefs hadden geprobeerd aan speleologie te doen ondanks de Ardennen, verdween hier de leiding helemaal.

Cement

Enkel een gemeenschappelijk project kon het zwalpend schip nog redden. Zo’n mogelijkheid bood een groepsfeest dat bovendien ook de lamentabele toestand van de kas zou kunnen verhelpen. 21 februari was de dag met het uur van de waarheid. Onverbiddellijk werden alle takken in het zingen van een paar leuke kampvuurliedjes getraind en tot geregelde repetities aangezet. In de stam werden voor de welpen grote maskers uit kippegaas en krantepapier geknutseld en ook voor de weinige verkenners werd een spreekkoortekst met sketches geschreven. Het werd een race tegen de tijd maar het enthousiasme groeide met de week en de beloning was een nokvolle polyvalente zaal van het Dienstencentrum aan de Braemkasteelstraat. Reeds met het openingsstuk klikte het onmiddellijk met de zaal, de kapoenen vertederden in hun kabouterverhaal, de wouters verrasten met Mowgli en de kleurrijke jungledieren, de sketches van jogi’s en givers waren grappig en de leiding stelde zich ten slotte in een mode­show voor. Een raadspelletje over het aantal rozijnen in een brood bracht een aardig centje op. Belangrijker was een andere winst. De wetenschap dat de toekomst van de groep weer open lag.

1987 - 1988

Jaarthema: ’t Is niet om het even

128 scouts en gidsen

Kampen

– Puitvoet (1/8 – 6/8 kp.w.)
– Porcheresse (3/7 – 13/7 jg.)
– Zulte (27/8 – 31/8 st.)
– trektocht Via-tocht (8/8 – 20/8 gv.)

Evenwicht

Eindelijk lukt het een ploeg samen te stellen die heelhuids tot op het einde van het scoutsjaar blijft bestaan. Weliswaar is er een licht verloop tussen de takleidingen, maar er kan volgend jaar met dezelfde ploeg in de beste verstandhouding worden verder gewerkt. Met zijn vijftienen trekt de ploeg naar de Herfstontmoeting op De Kluis om de juiste inspiratie te gaan opdoen. Het ledenaantal is goed gestegen, we kunnen vooruit.

Scholierenhof

Nadat in het voorjaar de oude en erg neigende knotpopulieren waren geveld, bood het terrein lange tijd een heerlijk oerwoud van takken. Toen kwam de nieuwe aanleg en nu werd door de stad Gent het lokaal, dat wel erg bouwvallig was, grondig onder handen genomen. Met ongeduld wachtten de talrijke kapoenen om hun vernieuwde lokaal in te nemen. De kassen waren alle tamelijk leeg zodat enkele geldacties nodig waren. De kapoenen verkochten zelfgemaakte kaarsen, de wouters kalenders van VVKSM. Alle mogelijke publikaties werden aan de takleidingen ter beschikking gesteld en het volgen van kursussen erg gestimuleerd.

Dasschildjes

De produktie van de vilten geel-groene das­schildjes kan nauwelijks aan de vraag voldoen. De kapoenen groeien wekelijks aan. Er wordt naar bijkomende leiding uitgekeken. Op 13 november vindt er een gezellige stam­dropping plaats in de Scheldevalleien met overnachting in Moerkensheide. Onze eigen Sint gaat onze brave scouts en gidsen bezoeken . In de kerstvakantie gaan de wouters op belofteweekend naar Lokeren, de jogi’s naar Etikhove De givers waren in november al in Velzeke.

Financies

De steeds groeiende groep vereist grote uitgaven voor materiaal. Deze keer is er ruim geld van het groepsfeest en van een goed gecontroleerde stamkas. Groot keukenmateriaal kan worden aangekocht, maar ook vlaggen, tentpalen, piketten, hamers en bijlen enz.

1988 - 1989

Jaarthema: Vreemd uit de hoek

140 scouts en gidsen

Kampen

– Steendorp (1/8 – 6/8 kp.w.)
– Neerglabbeek (3/7 – 15/7 jg.gv.)
– Zulte (28/8 – 31/8 st.)
– Kamp-Zulte-akkoorden

Tussen het rooien en sleunen van de bomen door is er tijd om het nieuwe jaar te plannen. Er kan met dezelfde zij het wat uitgebreide ploeg scheep worden gegaan. Het te kleine aantal givers verplicht tot het redmiddel van de eenheidstroep in de hoop dat er snel weer kan worden gesplitst. Er wordt actief geholpen met de wijkfeesten rond het jogiterrein en dan volgt de zeer speelse overgang omdat 18 kapoenen naar de wouters gaan, 13 wouters naar de jogi’s en slechts één verkenner naar de leiding.

Kampdia’s

In oktober kunnen de ouders op een zondagmorgen als aperitief de kampdia’s komen bekijken. Er is ruime belangstelling. De Gouwshop komt voor de 60 wouters en de andere takken uniformen verkopen. Om de kassen te vullen worden 200 scoutskalenders in een mum van tijd aan de man gebracht. De stam zorgt voor regelmatige inkomsten. Veel succes had de avond waarop de politieke partijen net voor de verkiezingen aan het woord konden komen. Het werd daar pas echt leuk toen de kandidaten elkaar wat in de haren gingen zitten.

Ondertussen werd aan het jogilokaal een sjor­houtloods gebouwd waarin het verse hout droog en in de wind kon worden bewaard. Gelukkig was er snel een einde gekomen aan een onheilspellende reeks ongevallen op de eerste vergaderingen. Maja Silon brak haar pols bij het Dikke-Berta-spel, Jo De Groote liep geblinddoekt tegen een knoestige berk aan en Stijn De Beul kreeg tijdens het Turkenspel een ongemalen koffieboon niet meer uit zijn oor.

1989 - 1990

Jaarthema: Het eerste zicht voorbij

145 scouts en gidsen

Kampen

– Bergenkruis (gv.)
– Perk (2/7 – 12/7 jg.gv.)
– Perk (13/8 – 18/8 w.kp.)
– Perk (18/8 – 19/8 o.-l.)

Kamp-Zulte-II-akkoorden

Met dezelfde kracht waarmee pionierhout werd gezaagd en gesleund, werden de stoutmoedigste plannen gesmeed om in de komende maanden schitterende jubelfeesten te houden en tegelijkertijd de steeds groeiende groep een interessant scoutsspel te laten spelen. Er kon met de vorige ploeg worden doorgegaan. De givers en jogi’s konden opnieuw worden gesplitst.

Archief

Na maanden stoffig pluiswerk door Vera beschikken we over een tien geïnventariseerde dozen tellend HDB-groepsarchief met thematisch gerangschikte documenten van 1919 tot 1989. Oud-lid Broeder Simeon (Gilbert Van Avermaet) kwam met het voorstel om een jubileumboek uit te geven tegen 1994.

Na bespreking in groepsraad en oud-leden­comité wordt beslist tegen het 75-jarig bestaan een jubileumboek uit te geven.