1970 - 1971
Jaarthema Scouts: Speel mee |
Jaarthema Gidsen: Stof je stijl af |
167 scouts en gidsen
Kampen
– Herzele (1/8 – 6/8 kb.)
– Herzele (6/8 – 12/8 w.)
– Loker (19/7 – 29/7 jv.)
– Grobbendonk (19/7 – 29/7 jg.)
– Herenthout (19/7 – 29/7 v.)
– trektocht Lesse (20/7 – 30/7 vst.)
Vlantikoe
Het stamblad werd een driemaandelijkse publikatie voor alle leden met veel verslagen erin. Tweemaandelijks kregen de HDB’ers een overzichtstabel met de activiteiten van de 8 leeftijdsgroepen. Dat was vooral handig voor gezinnen met leden in verschillende takken. Pas zo was er enig overzicht in de jungle van fietstochten, weekends, sportvergaderingen, natuurexplo’s, stadsspelen, kwissen, proevenvergaderingen, grote spelen, belofteweekends, muziekvergaderingen, kerstfeestjes en groepsmissen.
Engagement
Op de scouts kon men een beroep doen. Voor 11.11.11 werden er op straat pannekoeken gebakken en verkocht. Aan de poort van de kerk stonden scouts voor de Milac en het Blindenbloempje. Zelf organiseerde de groep een wandeltocht met peter- en meterlijsten op 18 april ten voordele van het missiewerk van pater Julien Bossaert, aan wie 10.000 BEF kon worden overgemaakt.
1971 - 1972
Jaarthema Scouts: Fijn dat jij er bent |
Jaarthema Gidsen: Handen in mekaar |
194 scouts en gidsen
Kampen
– Nukerke (6/8 – 11/8 w.)
– Nukerke (11/8 – 16/8 kb.)
– Perk (3/7 – 13/7 jg.)
– Perk (14/7 – 24/7 jv.)
– Malonne (v.)
– Louise-Marie (g.)
– trektocht Lesse (vst.)
Twee groepen
De scouts- en gidsenleiding namen afzonderlijk aan de startactiviteiten van VVKS en VVKM deel en hielden ook eigen groeps- en takraden. De gidsen hadden hun eigen terrein en lokalen in het Scholierenhof en vanaf september ’71 was er om kosten te sparen ook een apart groepsblad. De samenwerking gebeurde op het vlak van materiaal, jaarlijks bal, sinterklaasvergadering, groepsfeesten, groepsactiviteiten, kampplaatskeuze. Vooral tijdens stamvergaderingen en als huwelijksbureau was de samenwerking het intensiefst. Van de gidsenwerking is geen systematisch archief overgebleven, zodat slechts beperkte gegevens kunnen worden verstrekt.
1972 - 1973
Jaarthema: Ons mag je ’t vragen
175 scouts en gidsen
Kampen
– Tiegem (5/8 – 10/8 w.)
– Tiegem (10/8 – 15/8 kb.)
– Dessel (3/7 – 13/7 jv.)
– Dessel (5/8 – 15/8 jg.)
– Westmalle (16/8 – 26/8 g.)
– huifkartocht Oost-Vlaanderen (v.)
Drukke programma’s
De gidsen zetten het jaar groots in met een Vlaamse Kermis op hun terrein waar ook de ouders zijn uitgenodigd en ondertussen gebeurt op een speelse wijze de overgang. Volksspelen zijn trouwens mode. Samen met folkloremarkten met stands van oude ambachten zijn ze een teken van terugkeer naar het oorspronkelijke en het creatieve.
De zeven takken vergaderen elke week ook op de eerste zondag van de maand. In het eerste deel van het jaar wordt bij welpen, kabouters, jonggidsen en jongverkenners druk gewerkt aan beloftevoorbereiding en aan de eisenwerking, sterren voor de welpen, vaardigheidsinsignes voor de anderen. De jaarwerking van de jonggidsen wordt begeleid door de explokaart. Maandelijks vinden er wel voor de ene of de andere tak weekends plaats en ook de dagtochten worden bijzonder verzorgd.
1973 - 1974
Jaarthema: Echt aardig, rechtvaardig
184 scouts en gidsen
Kampen
– Duinbergen (6/4 – 9/4 jv.)
– Mater (k.w.)
– Jalhay (jv.jg.g.v.)
– Vollezele (vaders)
Oliecrisis
Ook Sinterklaas werd bijzonder hard door de brandstofschaarste getroffen en was bovendien aan het scoutsbezoek toe op één van de autoloze zondagen. Gelukkig had Piet (Luc Quatacker) een bakfiets of triporteur kunnen organiseren en behalve het feit dat de hoge knieën van de Sint (Luc De Man) boven zijn mijter uitstaken en dat er vooraan rechts een lekke band was, verliepen alle bezoeken naar wens.
1974 - 1975
Jaarthema: Jouw gift: geestdrift
154 scouts en gidsen
Kampen
– Malonne (jv. jg.)
– Schellebelle (k.w.)
– trektocht Vlaanderen (v.)
Samenwerking
Dit jaar start de administratieve samenwerking van VVKS en VVKM en begint ook de HDB met een gemengde tak, nl. de voorstam of de jin, die naast eigen werking ook op leiding voorbereidt en in de traditie blijft van de dienstgedachte van de vroegere voortrekkerij.
Huisruil
Om bivakkosten te sparen worden groepen gezocht waar gratis een weekend kan worden doorgebracht als wij ook onze lokalen in ruil aanbieden. Zo trekken de jonggidsen naar Erembodegem – Terjoden en konden de verkenners na een dropping in Sint-Gillis-Dendermonde terecht. Omdat de Broeders hun sportzaal heel gul ter beschikking stellen, bezoeken onze takken massaal hun filmnamiddagen.