1955 - 1956
Jaarthema: Durf en doe
81 leden
Kampen
– Bergenkruis
– Lichtaart(10/8 – 18/8)
Hati verongelukt
De verslagenheid in onze groep is onbeschrijfelijk, wanneer bekend wordt dat Hati, Richard Van Avermaet, op Hemelvaartsdag door een verkeersongeluk om het leven komt. Bij het naar huis rijden na een bezoek aan het kampeerterrein bij boer Coppens te Destelbergen, wordt hij met zijn bromfiets op de steenweg naar Gent door een auto gegrepen. Sinds de dood van zijn zoon Joris Van Avermaet in 1940 was hij zo met de H.D.B.-groep vertrouwd geraakt, dat hij er een onafscheidelijk deel van was geworden. Hij heeft voor de groep zeer veel gedaan.
1956 - 1957
Jaarthema: Durf en doe
113 leden
Kampen
– Bergenkruis
– Munte (21/7 – 27/7 w.)
– Waasmunster (5/8 – 10/8 jv.)
– Fietstocht Holland (15/7 – 20/7 v.)
Kapoenen
De sterke toeloop ook van zeer jonge welpen deed de groep beslissen de jongste VVKS-tak ook in de HDB op te richten. Wanneer alle jongens worden meegeteld die eens een paar maand scouting uitproberen en dan weer verdwijnen, dan ligt het ledenaantal nog hoger. Enkel een sterke organisatie kon al dat jong geweld in goede banen leiden. Dat ging alleen via de beproefde verdeling van de verantwoordelijkheid over de groepsraad naar de takraden en zo van de ereraden naar de patrouilles en nesten.
1957 - 1958
Jaarthema: Uw adel dient
102 leden
Kampen
– Bergenkruis
– Nazareth (w.)
– Kapellen (19/8 – 26/8 v.)
– Zandbergen (jv.)
De stille getuige
Omdat de groepskas nog slechts 142 BEF bezat, werd een tombola voorzien. Voor de leden werden nieuwe spaarkaarten gedrukt en er zouden weer kalenders worden verkocht. Het lidgeld bedroeg 100 BEF voor verkenners en 55 voor kapoenen. Men besloot op 6 oktober met de hele groep aan de Baden-Powell-vieringen deel te nemen.
Verscheidene ouders hadden klachten over de overgangen en vonden dat er in de zomermaanden te weinig activiteiten waren. Bovendien toeren sommige verkenners te veel per fiets rond op jacht naar andere schone fietsen. Het probleem werd opgelost. Groepsraden, troepsraden en ereraden moesten de vergaderingen beter voorbereiden en de verkenners van de straat houden.
1958 - 1959
Jaarthema: Blijheid bouwt
126 leden
Kampen
– Bergenkruis
– Zandbergen (11/8 – 16/8 w.)
– Munkzwalm (19/7 – 25/7 jv.)
– fietstocht Bouillon (16/7 – 26/7 v.)
Schitterend groepsfeest
Zeer veel ereleden en oud-leden en een massa ouders en sympathisanten deden de Vriendenkring uit hun voegen barsten op het zeer geslaagde groepsfeest. Kapoenen en welpen charmeerden met Hinkeltje Krammikkeltje en Het geschenk van de boskabouters. Zeer grappig was het jongverkennersstuk Suske-Wiet van de H.D.B. in de hemel. De verkenners evoceerden De Scoutswet en leiders en oud-leden brachten in de beste HDB-toneeltraditie een zeer kluchtige Meester Patelin met enkele grote Gentbrugse sterren: Romain Brondroit, Maurice Lievens en Maurice Van Kerrebroeck. Nieuw is het raadspelletje van de Kapoenen. Het rozijnebrood brengt 1.230 BEF op.
In overleg met de oud-leden worden 29 en 30 augustus als de officiële vieringsdagen van 40 jaar H.D.B. gepland.
1959 - 1960
Jaarthema: Graag en goed
104 leden
Kampen
– Bergenkruis
– Chaleux (4/8 – 13/8)
Vrijen en roken
Op vraag van de hopman moest Piet Behiels de verkenners wat inzicht gaan geven in de vrijerij. Enkel de hopman en zijn assistenten weten hoe Piet dat heeft aangepakt.
Omdat men voor het komende groepskamp vreesde dat de verkenners meer belangstelling voor de welpenleiding dan voor hun programma zouden hebben, werd een foerier extra meegenomen om het over en weer geloop van verkenners van het terrein naar de boerderij aan de Lesse te vermijden. De foerier was Guido Van den Meerschaut, net terug uit Congo. Verkenners en leiding kunnen na de maaltijden een pijp of een sigaretje roken.